lauantai 19. tammikuuta 2013

Kuinka tutkimus toteutettiin?



Tutkimus toteutettiin Suomen suurimman roolipelitapahtuman Ropecon 2012 yhteydessä internetissä olevalla sähköisellä lomakkeella. Käytännössä valtaosa vastaajista saatiin tapahtuman aikana sisääntuloaulassa olleilla kuudella kannettavalla tietokoneella, joilla pääsi internetkyselyyn. Nämä tietokoneet olivat auki perjantaina sekä lauantaina kymmenisen tuntia, jona aikana niitä mainostettin "sisäänheittäjien" avulla (Kiitoksia heille! Ilman teitä tätä tutkimusta ei olisi!). Osallistujien kesken arvottiin kolme lahjakorttia Fantasiapeleihin.

Tietokoneiden aukioloaikoina ne olivat kokoajan varattuina, joten vastaajamäärän voidaan olettaa voineen olleen jonkin verran suurempi, jos käytössä olisi ollut enemmän tietokonepäätteitä (20,6 % vastauksista tuli tietokoneiden aukioloaikojen ulkopuolella). Kyselyyn vastasi 413 henkilöä, kun tapahtumaan osallistui noin 3 400 henkilöä.

Vaikka kysely oli internetissä, vain kuusi vastaajaa (1,5 %) ilmoitti ettei aio osallistua Ropecon 2012 tapahtumaan. Täten tulokset kuvastavat vain tiettyä osaa harrastajapiiristä. Lue perusjoukon rajoituksista tekstistä Keihin tämä tutkimus voidaan yleistää?

2 kommenttia:

  1. Oliko teillä mitään kontrollia sen suhteen, ettei joku vastannut kyselyyn useampaan kertaan?

    VastaaPoista
  2. Ei mitään virallisesti, mutta se oli pitkä kuin nälkävuosi, joten epäilen että kukaan olisi vastannut siihen kahdesti. Ainakaan aineistoa läpikäydessäni kahta samanlaista vastausta ei ole tullut vastaan. SPSS:n "Identifying Duplicate Cases" mukaan kahta samanlaista vastausta ei tullut kun laittoi kymmenkunta vertailtavaa muuttujaa.

    VastaaPoista