keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Ropecon 2012 koskevat kysymykset

Kuten lienee jo tullut selväksi, tämä tutkimus tehtiin osana Ropecon 2012 kävijäkyselyä. Kiitos kuuluukin mm. Einolle, joka yhtenä pääjärjestäjänä auttanut paljon kyselyn toteutumisessa.

Tässä olisin karkeaa analyysia Ropecon 2012 tapahtumaa koskien. Eino luultavasti täydentää tämän pidemmälle, sillä tämän datan tarkoitus on tehdä Ropecon 2013:sta entistä loistokkaampi!


Keitä Ropeconissa käy?

Kyselyyn osallistuneista vain kuusi (1,5 %) ei aikonut osallistua Ropecon 2012 tapahtumaan. Täten tätä blogia seuraamalla olet saanut jo vastauksen tähän kysymykseen.

Ropecon järjestettiin vuonna 2012 yhdeksättätoista kertaa. Noin neljännes (24,1 %) vastaajista oli ensimmäistä tai toista kertaa tapahtumassa, noin puolet (54,5 %) olivat 1.-5. kertaa tapahtumassa ja vain 15,5 % vastaajista oli käynyt tapahtumassa yli 11 kertaa. Iän korrelaatio käyntikertoihin on melko ilmiselvää ottaen huomioon vastaajien ikärakenteen (r=.492 p=.039). Kävijäjoukko vaikuttaisi olevan uusiutuvaa porukkaa vaikka konkareitakin löytyy joukosta.

"Jos sinulla on lapsia, ottaisitko heitä mukaan Ropeconiin?" kysymykseen vastasi 203 vastaajaa.
Vastaajista 111 ilmoitti että ottaisi, 41 ilmoitti ettei ota (joista 17 ilmoitti syyksi lasten olevan liian nuoria), 24 vastasi ehkä, 21 totesi ettei ole lapsia (joista 14 ottaisi mukaan jos olisi). 23.1.2013: Tämä vaatisi tarkennuksen onko lapsia vai ei, nyt kello on liikaa, enkä jaksa korjata tätä kohtaa :)


Mitä Ropeconissa aiotaan harrastaa?

Vastausten perusteella modernit lautapelit ja pöytäroolipelit ovat suosituimmat harrastuskohteet Ropecon 2012:ssa. Moderneja lautapelejä varmasti aikoi pelata 29,5 % vastaajista ja mahdollisesti 45,5 %. Vastaavat luvut pöytäroolipelien kohdalla olivat 22,9 % ja 46,4%. Muiden harrastusten kohdalla luvut laskevat selkeästi. Jos kysyttyjä tietokopelejä ei huomioida, niin loppujen harrastusten kohdalla "kyllä" ja "ehkä" vastaukset yhteenlaskettuna harrastusaikomus pyöri 49,1-21,9 % välillä. Tarkemmat luvut näkyvät alla olevasta kuvaajasta.



Mistä Ropeconista oli kuultu?

Tämä tieto kiinnostaa tietysti Ropeconin valtaisaa mainososastoa, sillä mainosrahaa tapahtumaan on palanut miljoonia (tämä oli sarkasmia, jos joku ei sitä tajunnut). Noin puolet (53,8 %) sanoivat kavereiden vaikuttaneen Ropeconiin lähtemiseen. Myös Ropeconin www-sivut ja Facebook olivat jossakin määrin vaikuttaneet paikalle tuloon. Kaikki kysytyt mainoskeinot ovat saaneet joitakin henkilöitä lähtemään tapahtumaan, mutta tärkein vaikuttaja Ropeconiin tuloon on tämän lähteen perusteella puskaradio eli kaverit.

75 vastaaja kirjoitti kommentteja tulosyihin. Vain kahdeksan vastaajaa nosti ohjelman jollakin tavalla tulosyykseen, kun 24 mainitse syyksi kaveripiirin ja 19 ilmoitti Ropeconissa käynnin olevan ilmiselvää. Desucon sai kolme mainintaa. Kuusi vastaajaa ilmoitti ettei käytä Facebookia, mikä kuvaa kyseisen tiedotuskanavan vaikutusvallasta.

Muutamia kommentteja:

”Tutuntuttu harrasti larppausta, ja fantasiakirjallisuuden innokkaina harrastajina päädyimme aikoinamme veljen kanssa jotain kautta Ropeconiin katselemaan, josko roolipelaus olisi päheätä.” (id127, nainen, 19-v.)

”jos kaverit jättäisi tulematta olisi kynnys saapua iso” (141, M31)

”Mikään ei voi vaikuttaa päätökseeni, sillä Coniin tullaan aina <3 Läpi harmaan kivenkin, tai portaalin.” (216, N23)




Vapaaseen kommenttikenttään tuli 113 vastausta. Ne olivat hyvin hajanaisia, joten se luovutetaan sellaisenaan conitealle. Moni kehui tapahtumaa, monet järjestelyasiat saivat parannusehdotuksia ja jonkin verran tuli ohjelmaehdotuksia, mm. salamurhaajaturnausta pyydettiin takaisin kolmessa vastauksessa ja lapsille toivottiin ohjelmaa. Henkilökohtaisesti kiinnitin huomiota muutamaan vastaukseen, jossa toivottiin 1-2 tunnin kokeilupelejä.

Ehkä seuraaviin kommentteihin on hyvä lopettaa tämä viesti:

"Ekaa kertaa Conissa, ihan turistina koska pelimaailma on minulle melko outo. Ihan mahtavaa oli!" (id369, N31)

"Ropecon doesn't need a purpose. Ropecon is its own purpose. You don't ask why the wind blows or the river flows." (id90, M36)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti